5 ájurvédských tipů pro zdravé a silné vlasy i v létě

5 ájurvédských tipů pro zdravé a silné vlasy i v létě

Ztrácí vaše vlasy sílu, jsou slabé a třepí se jim konečky? Nebo máte od přírody krásné vlasy, ale v létě se začnou lámat a přijdou o svůj přirozený lesk? Máme pro vás 5 ájurvédských tipů pro zdravé a silné vlasy.

Pro mnohé z nás je léto nejkrásnějším obdobím v roce, ale vězte, že naše vlasy se na léto vůbec netěší. Dostanou totiž pořádně zabrat: sluníčko, slaná voda, sladká voda, fén a zase sluníčko a tak pořád dokola. S našimi tipy ukážete svým vlasům, že i létě je z čeho se radovat.

 

1. Oplachujte si vlasy studenou vodou

Horko a sluneční žár škodí vlasům nejvíce. Jsou pak suché a vlasové kořínky slábnou. To platí jednak o teplu, která nás zahřívá zvenku, tak o teplu uvnitř. I v těle nám teplo přirozeně stoupá vzhůru a opouští tělo na vršku hlavy.

K ještě většímu zahřívání organismu může docházet, jestliže máte v nerovnováze dóšu pitta, konzumujete stravu s vysokým podílem červeného masa, ale i z velkého množství mentální aktivity.

Mozku i pokožce hlavy více vyhovuje, jsou-li udržovány v chladu. Proto si po každém běžném mytí ještě hlavu opláchněte chladnější vodou. I sprchovat bychom se ideálně měli vodou, která má pokojovou teplotu. Při pobytu na slunci si vlasy často máčejte ve studené vodě a pro jistotu je raději schovejte pod čepici či klobouk.

 

2. Zdravé mytí

K mytí vlasů doporučuje ájurvéda bylinky v práškové podobě, protože odstraňují špínu, aniž by narušovaly přirozené fungování pokožky hlavy. Nejvíce se používá amalaki, šikakai (shikakai) a neem, ale můžete použít i prášek z kořenu kosatce nebo maranty. Chcete si šampon sami vyrobit? Zkuste náš recept.

Recept na ájurvédský šampon

Suroviny:
2 lžíce shikakai, 1 lžíce amalaki, 250 ml horké vody

Příprava a použítí:

  • Shikakai a amalaki smíchejte se 150 ml horké vody a nechte 20 – 30 minut odstát.
  • Přilijte zbylou vodu a znovu promíchejte.
  • Vzniklou směs vmasírujte do pokožky hlavy a vlasů a nechte působit po dobu 2 – 3 minut.
  • Vlasy důkladně omyjte.

Domácí šampon je úžasná věc, ale jen těžko budeme mít před každým mytím na jeho přípravu čas. Navíc jsme většinou zvyklí na klasický pěnový šampon. K dostání jsou i pěnové ájurvédské šampony, které obsahují neem, amalaki nebo shikakai.

Pokud chcete zabránit lámavosti vlasů, tak je bezprostředně po mytí nekartáčujte, ale pouze prohrábněte konečky prstů.

 

3. Podpořte zdraví vlasů i zevnitř

Vlasy odrážejí náš vnitřní zdravotní stav. Analýza vlasů se například využívá v oblasti výživového poradenství nebo v medicíně k odhalení toxicity a chybějících živin.

Aby mohly vlasy prospívat, potřebují ty správné vitamíny, proteiny a minerální látky. Naše strava by měla být bohatá zejména na železo, síru, zinek, soubor vitamínů B a vitamín C a také na esenciální mastné kyseliny. Jezte hlavně čerstvé potraviny a pokud možno co nejméně chemicky upravované.

Ájurvéda pro posílení vlasů doporučuje čerstvé mléko, jogurt a nefermentované sýry, ze zeleniny pak zejména špenát. Zdrojem proteinů, olejů a zdravých tuků mohou být například vlašské ořechy, sezamová semínka nebo ghí.

Důležitá je také hydratace. Neopomíjejte myslet na správný pitný režim, což létě platí dvojnásob! Takže pijte, pijte, pijte 2-3 litry vody denně.

Pro krásné vlasy můžete také užívat ájurvédské bylinky jako doplňky stravy. Jsou to zejména amalaki, bhringaraj, brahmi nebo ašvaganda, které podporují výživu a růst vlasů.

 

4. Nebojte se oleje

Hairina - bylinný vlasový olej, 120 mlI přesto, že máte pocit, že se vaše vlasy velmi mastí, nebojte se aplikace bylinných olejů. Vyživují a posilují vlasové kořínky a podporují růst vlasů. Proto si čas od času dopřejte regenerační olejovou masáž hlavy. Jako základní olej se používá kokosový, sezamový nebo mandlový olej. K olejovému základu můžete přidat neem, amalaki, santalové dřevo nebo jasmín.

Olejová masáž hlavy

  • Olej si nalijte do menší misky, rozhrňte si od horní části hlavy pěšinku vlasů a začněte ho nanášet na pokožku hlavy a postupně roztírejte do pokožky.
  • Poté si rozhrňte rovnoběžně další řádek vlasů s odstupem cca 5 cm a postup opakujte, až budete mít celou pokožku hlavy dobře pokrytou olejem. Pokud máte delší vlasy aplikujte trochu oleje i do jejich délky. Pomocí konečků prstů pak krouživými pohyby jemně masírujte pokožku hlavy.
  • Po ukončení masáže si vlasy zabalte do ručníku a nechte olej cca 30 minut působit. Zábal je možné si ponechat na hlavě i přes noc, kdy tělo odpočívá a kůže je schopná lépe přijímat výživu.
  • Po odstranění zábalu si vlasy osprchujte a omyjte přírodním šampónem. Aplikace oleje stačí jednou týdně a uvidíte, že jde o ten nejlepší kondicionér.

 

5. Nechte své vlasy odpočívat

Spánek jak známo posiluje celé tělo vlasy nevyjímaje. Dbejte na to, abyste přes léto měli dostatek spánku a využijte každou chvilku třeba jen k malé odpolední siestě.

Odpočinout by si vlasy měly také od fénování, barvení nebo trvalé. Omezte používání elektrických kulem, žehliček na vlasy a podobných pro vlasy mučících nástrojů. Investujte do kvalitního kartáče a vlasy důkladně prokartáčujte různými směry a nechte nějaký čas volně rozpuštěné. Podpoříte tak krevní oběh u kořínků vlasů.

Nemůže si pomoci a potřebujete si barvu vlasů zvýraznit? Zkuste pro změnu nějaký přírodní přeliv, například z henny. Henna má trvalé barvicí účinek, aniž by obsahovala amoniak, peroxid, parabeny, těžké kovy či jiné chemické přísady.

Nemáte čas na to se tolik zabývat svými vlasy? Nemusíte se snažit dostát všech tipů výše, stačí, když si vyberete aspoň některý z nich. Uvidíte, že se vám vaše vlasy odvděčí.

Autor Kateřina Boháčová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *